Sužinokite apie ypač greitą didelę katę.

Gepardas Gepardas yra didelė katė ir yra žinoma kaip greičiausia iš visų sausumos gyvūnų. Jis gali pasiekti iki 70 mylių per valandą greitį. Gepardas gali įsibėgėti nuo 0 iki 60 maždaug per 3 1/2 sekundės. Tai greičiau nei dauguma sportinių automobilių!

Kur jie gyvena?

Gepardų daugiausia yra Afrika , tačiau šalyje yra nedaug gepardų Iranas . Gepardai randami įvairiausiose buveinėse ir mėgsta gyventi atvirose žemės vietose, tokiose kaip Afrikos žolynai ir savana . Gepardų patelės sukurs didelį namų asortimentą, kuris gali sutapti su kitomis gepardų patelėmis. Kita vertus, vyrai paprastai nustatys daug mažesnę teritoriją.

Gepardas, persekiojantis grobį
Ar jie gyvena grupėmis?

Gepardų vyrai dažnai susiburs į grupes, vadinamas koalicijomis. Jie paprastai grupuojasi su broliais, bet gali grupuotis ir su esama grupe ar kitais patinais, kurie buvo vieniši patinėliai jų vadoje. Tačiau gepardų patelės medžioja vienos, išskyrus jų pačių jauniklius.

Kaip jie atrodo?



Gepardai turi trumpą įdegio kailį, kuriame yra mažos juodos dėmės, padedančios jiems pasislėpti ar užmaskuoti. Ant gepardo balto skrandžio ploto nėra dėmių. Suaugę gepardai užaugs iki 90–140 svarų ir maždaug 4–4,5 pėdų ilgio. Jie turi liekną kūną, ilgas kojas, gilią krūtinę ir siaurą juosmenį. Gepardo patelė paprastai būna mažesnė už patiną, tačiau tarp vyriškos ir moteriškos gepardo išvaizdos esminių skirtumų nėra.

Gepardai yra mažesni už tipiškas dideles kates, tokias kaip liūtas, tigras, leopardas ir jaguaras. Jie taip pat negali riaumoti kaip visos didesnės katės. Tačiau gepardai dažnai laikomi mažiausiais iš didelių kačių.

Ką gepardai valgo?

Gepardai dažniausiai valgo nuo mažo iki vidutinio dydžio žinduoliai pavyzdžiui, gazelės, impala, perlinės vištos ir kiškiai. Gepardai medžioja sutemus ar auštant. Jie medžioja iš matymo. Aptikę grobį, jie sėlins kuo arčiau ir tada naudos savo didžiausią greitį, kad pagautų grobį. Gepardai dažniausiai valgo savo patiekalą kuo greičiau prieš liūtą ar pakelį hienos gali jį atimti.

Kūdikių gepardai vadinami jaunikliais. Jie yra labai pažeidžiami, kai gimsta ypač dėl savo natūralių priešų; liūtai, leopardai ir hyenų pakuotės. Tipiškas gepardas gyvens 12 metų.

Ar jiems gresia pavojus?

Taip, gepardai laikomi nykstančia rūšimi. Manoma, kad 1900 m. Buvo daugiau nei 100 000 gepardų, tačiau šiandien jų yra tik apie 11 000.

Įdomūs faktai apie gepardus
  • Gepardai naudos savo uodegas, kad galėtų pasisukti, kai jie važiuoja visu greičiu.
  • Nors jie negali riaumoti, jie gali išleisti daugybę kitų garsų, tokių kaip murkimas, čiulbesys, žiaukčiojimas ir urzgimas. Kai kuriuos iš šių garsų jie naudoja bendraujant su kitais gepardais.
  • Senovės egiptiečiai laikė gepardus kaip naminius gyvūnėlius.
  • Cheetos talismanas yra Chester Cheetah.
Keli gepardai kartu

Norėdami sužinoti daugiau apie kates:

Gepardas - greičiausias sausumos žinduolis.
Debesuota Leopardas - nykstanti vidutinio dydžio katė iš Azijos.
Liūtai - Ši didelė katė yra džiunglių karalius.
Meino meškėno katė - Populiari ir didelė naminė katė.
Persų katė - Populiariausia naminių kačių veislė.
Tigras - Didžiausia iš didelių kačių.