Prerijų šuo

Praerie šuo, valgantis valgį
  • Karalystė: Animalia
  • Prieglobstis: Chordata
  • Klasė: Žinduoliai
  • Užsakymas: Rodentia
  • Šeima: Sciuridae
  • Gentis: Cynomys
Kaip atrodo prerijų šunys?

Praerie šunys yra maži maži kailiniai gyvūnai. Jie užauga šiek tiek daugiau nei pėdos aukščio ir turi 3–4 colių ilgio uodegą. Paprastai jie sveria nuo 2 iki 4 svarų. Jie turi rudą kailį, juodas akis ir trumpas galūnes su nagais.

Skirtingi prerijų šunų tipai

Yra penkios skirtingos prerijų šunų rūšys, įskaitant juodą uodegą (udovicianus), baltą uodegą (leucurus), meksikietį (mexicanus), Gunnisono (gunnisoni) ir Jutą (parvidens).

Ar jie tikrai šunys?

Prerijų šunys iš tikrųjų nėra šunys, bet yra graužikų ar žemės voverių rūšis. Jie gavo pavadinimą „šuo“ nuo savo skleidžiamo šuns panašaus žievės garso.

Kur jie gyvena?

Jie daugiausia gyvena centrinėje JAV dalyje, Didžiojoje lygumoje. Jie gyvena vietovėse, kuriose yra labai įvairios temperatūros, nuo labai šalto iki itin karšto.

Prerijų šunys prie įėjimo į duobę
Prerijų šunų urvas
Prerijų šunys yra bene labiausiai žinomi dėl jų padarytų urvų. Jie stato didelius urvus po žeme su daugybe įėjimų. Jų duobės paprastai būna 6–10 pėdų gylio ir susideda iš ilgų tunelių ir kamerų. Kai kurios kameros turi specifinę paskirtį, pavyzdžiui, darželių kambariai jauniems prerijų šunims, naktiniai kambariai, kameros žiemai ir vietos, kur galima klausytis plėšrūnų.

Prerijų šunų miesteliai

Praerie šunys gyvena sudėtingoje socialinėje visuomenėje. Mažiausia grupė yra šeimos grupė, vadinama „coterie“ arba „klanu“. Šeimos grupes paprastai sudaro patinas, kelios moterys ir jų palikuonys. Kiekviena sodas paprastai užima maždaug vieno aro plotą ir turės duobę su 60–70 įėjimų. Kelios šeimos grupės gali sudaryti prerijų šunų miestą. Kai kuriuose prerijų šunų miestuose yra dešimtys tūkstančių prerijų šunų ir apima mylių ir mylių žemės. Dideliuose miestuose gali būti padalijimas tarp miesto ir sodybos, vadinamos palata. Palatą sudaro kelios kajutės.

Ką valgo prerijų šunys?

Praerijos šunys yra visaėdžiai, vadinasi, jie valgo augalus. Jie valgo šaknis, sėklas, žoles ir lapinius augalus.

Ginti savo namus

Prerijų šunys turi daugybę būdų, kaip apginti savo namus nuo plėšrūnų. Pirmiausia jie išvalo didelę dalį aukštų augalų kraštovaizdžio ir atlieka kirtimus, kad galėtų pamatyti artėjančius plėšrūnus. Jie taip pat daro aukštus piliakalnius prie kai kurių įėjimų į savo urvus, kad galėtų ieškoti plėšrūnų iš aukštesnio taško. Tada jie siunčia sargybinius, kurie stebi plėšrūnus. Pamatę pavojų, jie greitai įspėja žievę, o visi šalia esantys prerijų šunys dėl saugumo lenda į savo urvus.

Tipiški plėšrūnai apima vanagai , kojotai, barsukai, gyvatės ir ereliai .

Ar jiems gresia pavojus?

Manoma, kad prieš kiek daugiau nei 100 metų Didžiojoje lygumoje gyveno maždaug 5 milijardai prerijų šunų. Tai yra daug prerijų šunų! Tačiau jų populiacija gerokai sumažėjo ir apie 98% prerijų šunų populiacijos nebėra. Šis sumažėjimas daugiausia dėl to, kad ūkininkai ir augintojai gyvūną laiko kenkėju, kuris sunaikina jų pasėlius ir gyvulių maistą. Todėl ūkininkai dešimtmečius aktyviai naikino prerijų šunis.

Juta ir Meksikos prerijų šuo oficialiai klasifikuojami kaip nykstančios rūšys . Tačiau didelis visų rūšių populiacijos sumažėjimas kelia didelį nerimą daugeliui mokslininkų.

Svarbi rūšis

Šiandien daugelis mokslininkų sako, kad prerijų šunys yra svarbi šuns dalis ekosistema ir pievų biomas . Jie laikomi „kertiniu akmeniu“. Prerijų veislės šunys tiekia maistą daugeliui plėšrūnų, padeda aeruoti dirvą urvais ir tręšia mėšlą.

Įdomūs faktai apie prerijų šunį
  • Kai kurie mokslininkai mano, kad prerijų šuns įspėjamoji žievė skirtingiems plėšrūnams skiriasi. Taip yra todėl, kad jie kitaip reaguos į žievę, jei plėšrūnas yra vanagas, palyginti su žmogumi ar kojotu.
  • Mieste buvo prerijų šunų miestelis Teksasas manoma, kad jame buvo per 400 milijonų prerijų šunų.
  • Daugybė kitų gyvūnų gyvena prerijų šunų duobėse. Tai apima barsukus, triušius, gyvates ir žebenkštis.
  • Tipiškas prerijų šuns gyvenimo laikas yra nuo trejų iki ketverių metų.
  • Jie žiemą dažniausiai būna savo urvuose, gyvena iš riebalų, kuriuos sukaupė vasarą. Baltųjų uodegų prerijų šunys dažnai žiemos miegą iki 6 mėnesių per metus.
Norėdami sužinoti daugiau apie žinduolius:

Žinduoliai
Afrikos laukinis šuo
Amerikos bizonas
Bactrian Camel
Mėlynasis banginis
Delfinai
Drambliai
Milžiniška panda
Žirafos
Gorilla
Begemotai
Arkliai
Meerkatas
Baltieji lokiai
Prerijų šuo
Raudona kengūra
Raudonasis Vilkas
Raganosis
Dėmėtoji hiena